Tips på aktiviteter

Tips på aktiviteter

Vill du känna att du faktiskt gör något konkret för att göra världen bättre? Det är ofta både roligare och lättare att göra saker tillsammans, här är några förslag på vad ni kan göra i kyrkan eller i skolan.

Svenska kyrkans miljödiplomering

Svenska kyrkans miljödiplomering för hållbar utveckling är ett ledningssystem för församlingens långsiktiga arbete med hållbarhetsfrågor. Läs mer om miljödiplomering här. 

Grön kyrka

Grön kyrka är ett nätverk för alla kyrkor och församlingar som vill ta några steg till mot en hållbar värld. I Grön kyrka får vi mötas och dela med oss av utmaningar, planer och hopp vi ser i vårt lokala arbete för en hållbar värld. Läs mer om Grön kyrka här.

Rättvis fotboll

Ordna en fotbollsmatch eller en hel turnering med Fairtrade-märkta fotbollar. Dela samtidigt ut information om Fairtrade. Ni kan också testa att spela ”rättvis fotboll”. De olika lagen får olika förutsättningar – för att illustrera hur det är att försöka göra samma sak med olika förutsättningar och hur olika verkligheten ser ut för olika människor. Försvåra för ett av lagen genom att exempelvis låta dem bära ögonbindel eller bind ihop deras fötter. Med största sannolikhet kommer laget med svårigheter att ha svårast att göra mål och ha svårast att försvara sig. Se till så att båda lagen får testa på att spela både med och utan svårigheter.

Prata sedan med deltagarna om hur det kändes att spela fotboll med olika förutsättningar. Jämför det med hur olika personer har olika förutsättningar att leva bra liv. Spåna i gruppen om vad som kan påverka olika människors förutsättningar i livet, t.ex. fattigdom, diskriminering, brist på utbildning, krig, klimatförändringar.”

Starta en insamling till Act Svenska kyrkan

Act Svenska kyrkan kämpar för att stärka människor och deras kamp för mat, försörjning, trygghet, utbildning och hälsa. Samla in pengar till Act Svenska kyrkan, på egen hand eller tillsammans med andra, i församlingen eller på stan. Alla gåvor räknas, oavsett storlek. Här kan du läsa mer om Act Svenska kyrkans livsviktiga arbete.

Håll andakter och fira gudstjänster med rättvisetema

Välj en söndag där bibeltexterna till exempel handlar om medmänniskan, vårt samhällsansvar eller förvaltare. Det finns många färdiga temamässor som ni kan använda, eller så kan ni plocka delar och hitta på själv som ni vill. Bjud på Fairtrade-märkt kyrkfika och se till att det finns informationsmaterial om schyssta grejer som församlingen ta med sig hem.

Ordna en kafékväll

Bjud in någon som berättar om rättvis handel eller något annat område som ni är intresserade av samtidigt som ni fikar med gott samvete (baka till exempel bananpaj eller chokladkaka med Fairtrade-märkta produkter). Diskutera i smågrupper och kom överens om ett gemensamt uppdrag, till exempel att alla ska fråga efter Fairtrade-märkt choklad i en affär där det inte finns. Vill ni ha tips på någon som kan komma och prata kan ni kontakta Globala arbetsgruppen. globalt@svenskakyrkansunga.se

Finns det en policy?

En policy, eller riktlinjer, är ett dokument som säger vilka mål som finns inom vissa områden. Till exempel kan ungdomsgruppen i kyrkan ha en policy som säger att de alltid ska försöka köpa lokalproducerade och Fairtrade-märkta varor när de handlar och att äta vegetariskt minst en måltid på läger (för att minska den negativa klimatpåverkan). Om ni vill att policyn ska gälla fler än bara er egen verksamhet måste ni prata med de som ansvarar för den verksamheten, till exempel kyrkorådet.

Ta reda på när nästa temadag är

Om inte temat redan är bestämt, kontakta elevrådet (eller de som bestämmer sånt på din skola) och föreslå att temat ska vara globalisering, rättvis handel, solidaritet eller något annat vikigt.

 

Det ”lilla” är väldigt enkelt att göra, men har ack så stor betydelse! Du kan faktiskt göra schyssta saker utan att du behöver slita i timmar eller jobba så hårt att du inte orkar göra någonting annat efter.

Tänk efter när du handlar

Att handla Fairtrade-märkta varor bidrar till att de som har gjort varan har bättre arbetsvillkor, en lön som de kan leva på och att det inte är något barnarbete. Om du inte har möjlighet att alltid köpa Fairtrade-märkta eller ekologiska varor är det bra även om du bara gör det ibland! Det är också viktigt att fråga i affärerna om de kan ta in Fairtrade-märkta och ekologiska varor om det inte redan finns, som konsument har du stor makt att påverka som finns på hyllorna i affärerna!

Fråga om dina skor och kläder

Var är produkterna tillverkade? Under vilka förhållanden? Vad gör företaget för att de mänskliga och fackliga rättigheterna respekteras? Kassörskan har nog inget svar på dina frågor, men förhoppningsvis väcker du personens intresse. Du kan också skicka vykort eller epost direkt till företagsledningen. På så vis får företaget reda på att de har konsumenternas ögon på sig och det har det inte råd att strunta i!

Samåk

Hur tar du dig till skolan, träningen, jobbet eller kompisarna? Det blir både billigare och trevligare att åka tillsammans om ni måste åka bil, men det bästa är så klart att promenera, cykla eller ta buss eller tåg.

Energitjuvar

Vad har du för energitjuvar hemma? Står kranen och rinner när du egentligen inte behöver vattnet eller finns det lampor som lyser i rum där ingen är? Gå ett varv hemma, i skolan eller på jobbet och fundera på om det finns något du kan göra för att minska energiförbrukningen!

Prenumerera på olika nyhetsbrev

Många organisationer skickar ut nyhetsbrev, gå in på de organisationers hemsidor som du är intresserad av och se vad du hittar!

 

 

Medlemssidorna

Vårt digitala medlemssystem

Här har alla medlemmar en egen sida där de kan hålla kontakten med andra medlemmar, anmäla sig till arrangemang, med mera. På Medlemssidorna kan lokalavdelningen presentera sig och sina aktiviteter, varje distrikt har en egen sida och förbundet också.

Kom igång

Bli medlem i Svenska Kyrkans Unga

Svenska Kyrkans Unga är en öppen gemenskap av unga människor som vill upptäcka och dela kristen tro.